Smaki Toskanii & Co.

Blog poswiecony ksiazkom: "Smaki Toskanii" oraz "Slodkie pieczone kasztany, toskanskie opowiesci ze smakiem". Przepisy i jeszcze raz przepisy z najpiekniejszego regionu Wloch.

Strony

  • Strona główna
  • Artykuly, ktore napisalam:
  • Daty i miejsca spotkan z autorem
  • Fan Klub Buleczek z Rozmarynem
  • Toskanskie przepisy
  • Napisali o mnie
  • Listy od Czytelnikow

Artykuly, ktore napisalam:

1.Cooklet:
Zwyczaje kulinarne i skladniki uzywane w Toskanii
Luty i Karnawal w Toskanii
Marzec i Swieto Kobiet
Kwiecien i Swieta Zywnosci w Toskanii
Maj: Truskawki i toskanski chleb
Posrod czeresni i pizzy - toskanskie wydarzenia czerwcowe
Szukanie cienia w lipcowej Toskanii i sposob na ochlode
Sierpniowa, sredniowieczna Toskania i swieta prawdziwkow
Wrzesien w Toskanii - miesiacem winogron
Kasztanowy październik w Toskanii
Sezon na dynie


2.W piekarni.W cukierni:
Czerwiec 2011


3.Bobyy:
Pizza i pasta na chwile basta!
Wloskie warzywne opowiesci - baklazan i cukinia
Wenecja, karnawal i wszelkie uroki miasta

4.Student-gotuje.pl:
Zaliczona kuchnia

5.Bosamama.pl
Kotleciki ziemniaczane
Dzieciece kucharzenie
Zimowo owocowo - mandarynki
Wspierajmy kreatywnosc naszych dzieci

5.Via Giulia:
Buona Pasqua

6.Moja bancarella
Targi kwiatow w Tonfano

7.Wloskicafe
Wloskie realia w nowym filmie "Viva l'Italia" 
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w XUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)
Moje zdjęcie
Aleksandra Seghi
Wyświetl mój pełny profil

Kilka slow o mnie

Wlasnie "stuknelo" mi 36 wiosen. Jedna trzecia z nich przezylam mieszkajac we Wloszech, w Toskanii. Z wyksztalcenia jestem filologiem wloskim. Studiowalam na Uniwersytecie Warszawskim, wyjezdzalam do szkol we Florencji, Rimini i do Centrum Studiow Europejskich w Pordenone.
Obecnie pracuje w lokalnym Radio Diffusione Pistoia, zajmuje sie przygotowywaniem wiadomosci dla moich rodakow (program Up Magazine). W ciagu roku jezdze na przerozne targi rekodzielnictwa (i nie tylko) odbywajace sie w Toskanii oraz innych wloskich regionach. Wystawiam drewniana bizuterie robiona przeze mnie. W wolnym czasie zajmuje sie tlumaczeniami ksiazek prof. Arnolda Ehret'a. Wpolpracuje z gazeta "W piekarni.W cukierni" oraz portalem kulinarnym Cooklet, Student gotuje.pl, a take Bosamama.pl, Rozkwitalnia.pl, dla ktorych pisze o Toskanskiej kuchni. Na codzien jestem mama 3,5 - letniej Julci.

Zapraszam do wspolpracy Biura Podrozy organizujace wycieczki do Toskanii. Dla grup turystycznych oferuje na miejscu prelekcje na temat kuchni toskanskiej.

Marzenia naprawde sie spelniaja wiec:

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown Jr.

Kawa czy herbata 12.04.2012

Kawa czy  herbata 12.04.2012

Doveconviene aiuta l' ambiente
by Doveconviene.it

Smaki Toskanii braly udzial w akcji:

Smaki Toskanii braly udzial w akcji:

Moje blogi

  • Turysta w Toskanii
    Kulinarne dwa tygodnie Honoraty we Wloszech - Czy pamietacie wypowiedzi Honoraty na blogu. Dla przypomnienia zapraszam tutaj. W sierpniu Honorata odwiedzila Toskanie, by zebrac materialy niezbedne do ...
    11 lat temu
  • Polacy we Włoszech
    Nowa strona Polacy we Włoszech - *Serdecznie zapraszamy wszystkich czytelników na naszą nową stronę * *www.polacywewłoszech.com*
    12 lat temu
  • Moja Toskania
    Moja Toskania - Drogie Czytelniczki oraz Czytelnicy, z dniem dzisiejszym blog Moja Toskania przenosi sie na strone Moja Toskania: *www.aleksandraseghi.com* Wszystkich bard...
    12 lat temu
  • Eko Toskania
    Zmiana - Drogie Czytelniczki i Czytelnicy, w dniu dzisiejszym blog Eko Toskania "przeprowadza" sie na nowa strone internetowa. Zapraszam na: *www.aleksandraseghi.co...
    12 lat temu
  • Eko toskanskie wakacje
    Przeprowadzka - Drogie Czytelniczki oraz Czytelnicy, chcialam poinformowac, ze z dniem dzisiejszym (09.11.2012) blog Eko toskanskie wakacje przenosi sie na strone: www.ale...
    12 lat temu


Obserwatorzy

Dolacz na Facebooku

Blog przeczytalo ... osob:

73825

Księga Gości

Księga Gości

Od 30 sierpnia 2011 roku Smaki Toskanii odwiedzili:

free counters

Archiwum bloga

  • ▼  2012 (78)
    • ▼  listopada (2)
      • Smaki Toskanii przeprowadzaja sie
      • POLITYKA PLIKÓW COOKIES
    • ►  października (1)
    • ►  września (1)
    • ►  sierpnia (2)
    • ►  lipca (10)
    • ►  czerwca (2)
    • ►  maja (7)
    • ►  kwietnia (18)
    • ►  marca (19)
    • ►  lutego (12)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2011 (59)
    • ►  grudnia (7)
    • ►  listopada (6)
    • ►  października (21)
    • ►  września (20)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  czerwca (1)

Moje ksiazki mozna kupic w:

Posty najwiecej czytane

  • Dr Kava
    Dzisiaj odbylo sie ostatnie spotkanie autorskie. W srode wracam do Toskanii. Wlasciciel wraz ze wspaniala zona Julia przyjal nas najcudowni...
  • Buleczki rozmarynowe
    Buleczki rozmarynowo-rodzynkowe czyli toskanskie pandiramerino wyrastaja sobie w ciepelku. A to wszystko na jutrzejsze spotkanie w Nowej Iwi...
  • Smaki Toskanii przeprowadzaja sie
    Drodzy Czytelnicy, pragne poinformowac, ze w dniu dzisiejszym blog Smaki Toskanii & Co. przenosi sie w nowe miejsce. Zapraszam na: w...
  • Kawa czy herbata
    Na stronie porannego programu Kawa czy herbata czytamy: "- uroki Toskanii – Aleksandra Seghi – dziennikarka, która na stałe mieszka ...
  • Spotkanie w Rzymie
    Kilka dni temu w Rzymie spotkalam sie z redaktorkami dwutygodnika Nasz Swiat. W jednym z pazdziernikowych numerow ukazal sie wywiad ze mna. ...

RECENZJE

Jesli masz ochote napisac recenzje na temat jednej z mojej ksiazek, napisz na adres:

aleksandra.seghi@email.it

Opublikuje kazda recenzje. Jestem bardzo ciekawa, co myslisz o moich ksiazkach!

Napisz do mnie

Masz pytanie zwiazane z ksiazka lub gotowaniem, chcesz podzielic sie swoimi spostrzezeniami. Napisz, odpowiem jak najszybciej bede tylko mogla. Ze wzgledu na wiele nadchodzacych emaili, moja odpowiedz moze przesunac sie nieco w czasie:
aleksandra.seghi@email.it

Mam gorace dwie prosby:
1. piszcie emaile bez uzycia polskich literek gdyz przychodzi do mnie absolutnie nieczytelny tekst (znaczki, kropki, przecinki, "esy floresy"). a to dlatego, ze uzywam komputera z wloskim system operacyjnym. To bardzo wazne, by odczytac Wasze maile.
2. nie piszcie do mnie w sprawie znalezienia pracy, szkoly, itp. Niestety nie moge zajac sie posrednictwem w tego typu sprawach. Z gory dziekuje za zrozumienie. W sprawie organizacji wakacji zapraszam na blog Eko Toskania: www.ekotoskania.blogspot.com
Motyw Okno obrazu. Autor obrazów motywu: andynwt. Obsługiwane przez usługę Blogger.