środa, 18 kwietnia 2012

Tygodnik Przeglad

W najnowszym numerze tygodnika Przeglad czytamy:

Aleksandra Seghi
Słodkie pieczone kasztany
Toskańskie opowieści ze smakiem
Świat Książki, Warszawa 2012
Na pytanie, gdzie mieszka, Polka Aleksandra Seghi odpowiada, że w Toskanii. Wspaniale, prawda? I już widzimy kamienne domostwa, łagodne wzgórza i aleje obsadzone wiekowymi cyprysami, do tego przydomowe zielniki, wyprawy do pobliskiego miasteczka po świeże wypieki, oliwę i regionalne frykasy… Wyobraźnia pracuje. Aleksandra prostuje jednak toskańskie fantazje czytelników i sprowadza ich na ziemię: może to nie do końca tak wygląda, ale wciąż jest ciekawie, a przede wszystkim smacznie. Autorka mieszka we Włoszech już kilkanaście lat, tam założyła rodzinę i pracuje. I cząstką tego życia chętnie się dzieli, podobnie jak prostymi przepisami kulinarnymi, które tak pięknie rymują się z toskańskim klimatem. Zdjęcia, obserwacje, historie rodzinne i kuchenne, a to o chlebie, a to o robieniu makaronów, o fasoli i sjeście, po pierwsze wciągają, po drugie zmuszają do przyrządzenia sobie czegoś smacznego, np. grzanek z pomidorami albo zupy cebulowej.
Czym ta historia różni się od wielu opisanych w stylu: cudzoziemiec osiedla się w Toskanii albo w Prowansji, wtapia się w społeczność, poznaje kulturę i pisze książkę? Ano tym, że Aleksandra to nasz człowiek – pamięta wielogodzinne wyprawy autokarowe, czasy, gdy nie należeliśmy do Unii i był problem z obywatelstwem, i w ogóle ma inną, bliższą nam perspektywę patrzenia na Włochy. Pisze o tym prosto, szczerze i bezpretensjonalnie – takie relacje zawsze czyta się z przyjemnością.
Agata Gogołkiewicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz